21.4.16

ΓΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΚΗΠΟ

Τα γατάκια είναι χαριτωμένα όμως όπως και το μικρό παιδί θέλουν να ανακαλύψουν το κόσμο. 
Τα γατάκια μαθαίνουν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και φραχτες όταν είνια δύο μηνών. Τα μαθαίνει η μαμά τους. 
Επίσης οι γάτες κάθε ηλικίας σκάβουν στο κήπο μας, ειδικά όταν το χώμα έιναι μαλακό κι αφράτο για να το χρησιμοποιήσουν ώς τουαλέτα. Αυτό μπορεί να έιναι επικύνδυνο για εμάς αν ερχόμαστε σε επαφή με το χώμα αυτό και ο,τι οι γάτες αφήνουν όμως που να ξέρει κανεις αν το βράδυ περνά καμιά γάτα και τί κάνει;;; Γι αυτό φοράμε γάντια. Υπάρχουν στην αγορά απωθητικά για γάτες αλλά εκτός του είναι ακριβά εγώ προσωπικά φοβάμαι να τα χρησιμοποιήσω μη κάνω κακό στη γάτα ή μη τη διώξω μια για πάντα. διάβασα ότι δε τους αρέσουν οι έντονες μυρωδιές πχ. πιπέρι καγιέν, λεμόνι, λεβάντα, σκόρδο...
Λοιπόν εγώ έφτιαξα μόνη μου διάλυμα σκόρδου και ψέκασα εκεί που δεν ήθελα να πηγαίνουν, δηλ. σε ένα κακτάκι που το είχα χρόνια και που το είχαν κατασπαράξει, σε ένα παρτέρι που με κόπο δημιούργησα και έστρωσα με χαλίκι και πήγαιναν και μου μάσαγαν το γεωϋφασμα... πάνω στο παράθυρο που σκαρφάλωναν για να δουν τι κάνουμε!!
Δηλαδή έβαλα μια δυό σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες ή έστω κοπανισμένες σε ένα ψεκαστήρι και γέμισα με νερό. Αυτό ήταν. Επίσης καλό έκανε και το κάρυ εφόσον δεν είχα πιπέρι καγιέν, ακόμα έβαλα λεβάντα σις γλάστρες, εννοώ έριξα ξερή λεβάντα, αυτή που χρησιμοποιώ για να φτιάξω μπισκότα... Βέβαια αυτά δεν ειναι για πάντα, απλά διαρκουν για κάποιες μέρες! Μετά ξαναεφαρμόζω. Μερικοί γράφουν να βάλουμε ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκια στις γλάστρες αλλά εγώ ως γεωπόνος δε το συνιστώ γιατί μπορεί να μουχλιάσουν με το πότισμα μέσα στο έδαφος και να χαλάσουν τα φυτά μας!
Το γατάκι κάνει ζημιές στο κήπο όπως ασ πουμε μασουλαει τα παχυφυτα ή μαδάει αν έχει τίποτα λεπτά φυτά μέχρι να γίνει 6- 7 μηνων. Είχα όμως και γατάκι που δε τα πείραξε, αυτό μου μασούλαγε το γεωύφασμα. :)
Μετά αρχίζει να φέυγει από το κήπο και να βρίσκει παρέες ή απλά τη βρίσκει ξαπλάρωντας στον ήλιο. Κατά τα άλλα χοροπηδάει για να πιάνει πεταλόυδες και ακρίδες αλλά αύτό δε μας πειράζει. 
Επίσης πιάνει τα ποντίκια, αρκεί να μη τα παρατάει μετά μες τη μέση της αυλής.
Από μικρά αλλά και αργότερα ξύνουν τα νύχια τους και κάνουν μανικιούρ στους κορμούς των δέντρων και θάμνων αλλά ευτυχώς αυτό δε ζημιώνει τα φυτά.
Επίσης μπορεί να χοροπηδάνε πάνω στα κλαδία του έλατου όταν είναι μικρά αν και προτιμολυν να κρύβονται από κάτω. Επίσης μπορεί όταν είνια μικρά και μαθαίουν να επιτιθονται παίζοντας μεταξύ τους αποφασίζουν και κανουν βουτιές στους θάμνους με αποτέλεσμα να σπάνε κομμάτια τους. Αμα τους φωνάξετε θα σταματήσουν, αν όχι θα το καταλάβει η μαμα τους αν εινια genious σα τη πρώτη γάτα που φροντιζα και θα τα απομακρύνει και θα τα μάθει να πάιζουν με άλλο παιχνίδι!
Επίσης όπως βλέπετε στη φωτογραφία το γατάκι αποφασίζει να την αράζει μεσα στη γλάστρα και αμα το φυτό δεν είνια ξυλώδες το σπάει. :(




Δεν υπάρχουν σχόλια: